Heb jij te horen gekregen dat jullie website niet snel genoeg is en dat de afbeeldingen te groot of te zwaar zijn? Een afbeelding is idealiter niet zwaarder dan 100kB. Maar gebruikt jullie website grote afbeeldingen (bijv. in een header of HERO-sectie), dan gaat de reguliere JPG-compressie je wel helpen, maar gaat het ten koste van de kwaliteit. Daardoor zal jouw product of dienst niet mooi overkomen wat ook weer een negatief effect heeft op de conversie. Eén van de meest voorkomende uitdagingen is dan ook het verkleinen van afbeeldingen tot onder de 100 kB zonder veel verlies van kwaliteit. In deze gevallen wordt WebP vaak als oplossing aangedragen, maar wat is een WebP-bestand precies en hoe maak je deze?
Een WebP-afbeelding is een bestandsformaat ontwikkeld door Google met als doel de bestandsgrootte van afbeeldingen te verminderen, terwijl de beeldkwaliteit zoveel als mogelijk behouden blijft. WebP-afbeeldingen dragen dan dus ook bij aan een snellere en betere internetervaring.
JPG afbeelding – 96 kB
WebP afbeelding – 35 kB, 66% minder zwaar dan JPG
Door WebP-afbeeldingen te implementeren op je website, laad jullie website dus (veel) sneller. Snellere laadtijden leiden tot meer conversies doordat de gebruikerservaring verbetert, en omdat zowel de gebruikerservaring als de Google Page Speed Score verbeteren, stijgen ook de posities in zoekmachines. Wil je weten hoe je een afbeelding optimaliseert voor een bepaald zoekwoord of thema? Lees dan ook ons artikel over geoptimaliseerde teksten schrijven en afbeeldingen toevoegen
Een belangrijke overweging is het formaat van de gebruikte afbeeldingen. Het is niet nodig om bijvoorbeeld een afbeelding van 1600 pixels in te laden op een mobiel scherm van 600 pixels. Het toepassen van compressie met WebP-bestanden kan hierbij helpen, maar zelfs het gebruik van een kleinere JPG zal de prestaties al aanzienlijk verbeteren. Het is dus essentieel om het formaat van afbeeldingen te optimaliseren om de laadtijden en de algehele gebruikerservaring te verbeteren.
Voordat je begint met het converteren naar een WebP-bestand is het handig om te weten wat nu het formaat en bestandsgrootte van de afbeelding is, volg de volgende stappen om dit in te zien:
Mac:
Er zijn diverse methoden beschikbaar om afbeeldingen te converteren naar WebP, hieronder een paar mogelijkheden:
Overweeg de voor- en nadelen van WebP-bestanden voordat je besluit dit bestandstype te gebruiken.
In het kort, WebP-bestanden bieden aanzienlijke voordelen, ze verbeteren de laadtijden en de gebruikerservaring. Ondanks beperkingen zoals minder geschiktheid voor offline gebruik en mogelijk kwaliteitsverlies, maakt de brede compatibiliteit met moderne browsers WebP een krachtige keuze voor het optimaliseren van webafbeeldingen.